Wednesday, September 22, 2010

MINGGU 9 : JURNAL REFLEKSI

Selamat sejahtera, salam perpaduan dan salam 1 Malaysia...

Sedar tak sedar kini sudah masuk minggu ke-9 penulisan jurnal refleksi ini dilakukan. Secara keseluruhannya, terdapat peningkatan sedikit demi sedikit dalam gaya penulisan jurnal dan kini penulisan jurnal mahupun menjawab soalan setiap minggu telah berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah. Memang benarlah kata pensyarah kami iaitu En. Amran Aris bahawa masalah hanya dihadapi pada awal pengenalan sistem pembelajaran ini berlaku. Sebagai pelajar, kami benar-benar beruntung kerana selain dapat mempelajari muzik tradisional di Malaysia, dalam masa yang sama kami juga dapat mempelajari sedikit sebanyak tentang penulisan blog. Ini merupakan satu kelebihan kepada pelajar yang mengikuti kursus ini. Diharapkan agar cara pembelajaran seperti ini diteruskan dan dapat digunakan dalam subjek-subjek yang lain.

Nampaknya saya telah berhujah panjang lebar tentang penulisan blog ini. Sebelum memulakan refleksi atau kritikan saya pada minggu ini, rasanya belum terlambat lagi untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada pensyarah dan rakan-rakan saya. Pada minggu ini, kami telah mempelajari satu lagi tajuk iaitu Mak Yong. Walaupun tajuk ini telah diajar dalam kuliah sebelum ini namun pembentangan kali ini lebih terperinci.

MAK YONG

Gambar 1 : Mak Yong


Pada pendapat saya, pembentangan pada minggu ini sangat menarik dan mungkin merupakan pembentangan yang terbaik setakat ini. Saya berkata demikian kerana pada minggu ini, pelajar telah berpeluang melihat ensembel muzik yang mengiringi Wayang Kulit dan Mak Yong yang dikendalikan oleh Dekan Fakulti Muzik dan Seni Persembahan sendiri dengan bantuan staff. Peluang seperti ini jarang kita dapat dan saya berasa teruja melihat permainan muzik ini dilakukan di depan mata sendiri. 

Berbalik kepada pembentangan pada minggu ini, walaupun bermula sedikit lewat namun pembentangan kali ini tetap mendapat perhatian yang sepenuhnya daripada pelajar. Kumpulan pembentang memulakan pembentangan dengan belajar tarian yang wajib ada dalam persembahan Mak Yong iaitu 'menghadap rebab'. Pelajar telah diajar menari tarian ini dengan bantuan video hasil kerja lapangan kumpulan pembentang. Sesi ini sangat menarik kerana pelajar dapat merasakan sendiri kesusahan yang dihadapi oleh penari-penari Mak Yong dan bukanlah mudah seperti yang disangka. Tarian ini memerlukan tahap kesabaran yang tinggi dan tidak semua orang dapat melakukannya.


Video 1 : Persembahan Mak Yong

Secara keseluruhannya, pembentangan ini sangat berjaya kerana walaupun tajuk ini telah dipelajari dalam kuliah sebelum ini namun banyak input baru yang pelajar dapat. Contohnya dari segi sejarah Mak Yong di mana terdapat pelbagai pendapat lain yang menyatakan asal-usul dramatari ini

Dari segi penambahbaikan, pada pendapat saya mungkin pembentangan akan lebih menarik jika pembentang dapat menunjukkan video persembahan Mak Yong sebagai bahan tambahan untuk menarik perhatian pelajar. Mungkin pembentang mempunyai banyak video persembahan Mak Yong tetapi kerana masa yang terhad maka mereka tidak sempat menunjukkan video berkenaan. Namun secara keseluruhannya pembentangan ini sangat baik dan tahniah saya ucapkan kepada pembentang dan tidak lupa juga kepada En. Amran yang banyak membimbing pelajar dalam pembentangan masing-masing. Sekian...

6 comments:

SMP2252 FARAH on September 26, 2010 at 1:29 AM said...

saya stuju dgn pendapat marlin..
kekurngn video persembahan mencacatkan skit pembentangan pada hari ini..

SMP2252 WONG SOON EN on September 27, 2010 at 1:26 AM said...

minta maaf ye...... sebenarnya banyak video yang ingin kami bentangkan..... tetapi terpaksa cut off......... kalau tak.... sampai pukul 2 ptg pun tidak habis bentang.... haha!

Marlin on September 27, 2010 at 9:25 AM said...

WSE, saya memang sudah agak... heheh

SMP2252 Holoahshin on October 3, 2010 at 2:33 AM said...

ya lor...xperlah just read from out blog~~

~.:s.h.u.e:.~ on October 30, 2010 at 8:21 AM said...

kesuntukan masa membuatkan kita terpaksa skip video-video yang telah disediakan. Begitu juga dengan kumpulan saya. Anyway, tahniah untuk kumpulan yang membentangkan tajuk ini...=)

CHRISTINE on October 31, 2010 at 8:58 AM said...

hehe...terima kasih atas pandangan marlin... masa begitu terhad dan saya merasa ini merupakan cabaran agar setiap kumpulan hanya boleh membincangkan isi yang penting sahaja...

Post a Comment

 

Blog Pelajar Kumpulan A

Blog Pelajar Kumpulan B

Blog Pelajar Kumpulan C

SMP2252 MARLIN Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template