Monday, October 4, 2010

MINGGU 10 : JURNAL REFLEKSI

Selamat sejahtera, salam perpaduan dan salam 1 Malaysia...

Selamat membaca jurnal refleksi saya untuk minggu yang ke-10. Pada minggu ini saya berasa sedikit lega kerana telah selesai membuat pembentangan tajuk Orkestra Cina Moden. Kini saya berdebar-debar menunggu komen atau reaksi rakan-rakan terhadap pembentangan kami. Selain kumpulan kami, terdapat 1 lagi kumpulan yang membuat pembentangan. Mereka telah membentangkan tajuk Nobat.NOBAT


Gambar 1 : Nobat

Pada minggu ini, pembentangan oleh kumpulan Nobat sangat menarik terutamanya dengan  pengenalan yang jelas daripada saudari Liew Siaw Wei. Sebelum ini, saya tidak mengetahui apakah itu ensembel Nobat, tetapi pada kelas ini segala persoalan tentang ensembel ini telah terungkai. 


Selepas pembentangan tajuk ini, baru saya tahu bahawa ensembel ini tidak boleh dimainkan oleh semua orang. Hanya orang-orang tertentu sahaja yang boleh memainkan alat-alat muzik dalam ensembel ini. Sebelum ini, saya tidak pernah terfikir bahawa ada ensembel di Malaysia yang tidak boleh dimainkan oleh semua orang. Itulah uniknya Malaysia yang kaya dengan kepelbagaian adat resam dan budaya.


Terdapat banyak keistimewaan Nobat yang kita sukar untuk ketahui tanpa mengkajinya terlebih dahulu. Saya sangat tertarik dengan pantang larang dalam ensembel Nobat. Contohnya, alat muzik Nobat tidak boleh disentuh oleh sesiapa kecuali pemuzik Nobat itu sendiri. Selain itu, pernyataan tentang gendang Nahara juga sangat menarik perhatian saya di mana permukaan bawah gendang ini dipercayai diperbuat daripada kulit perut perempuan mengandung.
Gambar 2 : Gendang NaharaVideo 1 : Permainan Nobat

Secara keseluruhannya, pembentangan pada minggu ini sangat baik dan jelas. Banyak input yang saya dapat daripada pembentangan yang dijalankan. Input-input seperti ini sangat berguna lebih-lebih lagi kepada mereka yang bergelar bakal pendidik Pendidikan Muzik. Diharapkan agar lebih banyak kajian akan dilakukan oleh pelajar tentang ensembel muzik ini pada masa akan datang bagi mengelakkannya dari terus hilang ditelan dek zaman.

Sekian....

4 comments:

SMP2252 Liew on October 5, 2010 at 12:01 PM said...

thank you for praising me... hehe...

Marlin on October 5, 2010 at 7:12 PM said...

No prob.. hehe.. u deserve it..:)

SMP2252 TARMIZI on October 10, 2010 at 10:32 AM said...

INTERESTING AND EXICING!!
good Jobs Guys!!;p

~.:s.h.u.e:.~ on October 30, 2010 at 8:19 AM said...

Nobat adalah muzik yang istimewa kerana ia hanya dimainkan di dalam istana..~

Post a Comment

 

Blog Pelajar Kumpulan A

Blog Pelajar Kumpulan B

Blog Pelajar Kumpulan C

SMP2252 MARLIN Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template