Wednesday, October 6, 2010

MINGGU 11: JURNAL REFLEKSI


Selamat sejahtera, salam perpaduan dan salam 1 Malaysia....

Pejam celik pejam celik, sedar-sedar sudah minggu ke-11 saya menulis jurnal refleksi dan kritikan untuk subjek SMP 2252. Sedar tak sedar, penulisan seperti ini sudah menjadi sebahagian daripada rutin mingguan saya walaupun kadang-kadang menulis pada saat-saat terakhir. Mungkin kerana kerja yang semakin bertambah dan banyak yang perlu dihantar dengan segera, maklumlah kebanyakan kerja atau tugasan perlu dihantar pada minggu-minggu akhir kuliah. 


Berbalik kepada pembentangan pada minggu ini, pembentangan pada minggu ini adalah bertajuk Wayang Kulit. Pada minggu ini, sebelum saya memasuki kelas saya berasa sangat aneh. Kelas Muzik Tradisional Malaysia tidak seperti selalu. Saya berkata demikian kerana dari luar saya melihat kelas dalam keadaan gelap dan hanya cahaya lampu samar-samar meneranginya. Sementara saya menanggalkan kasut, dalam hati saya tertanya-tanya apakah sebenarnya yang sedang berlaku. Masuk sahaja dalam kelas, saya terkejut dan teruja melihat beberapa junior sedang membuat persiapan untuk membuat persembahan Wayang Kulit. Wow! Hebat sungguh pembentangan pada hari ini, dalam hati saya berkata. 
WAYANG KULIT


Gambar 1 : Wayang Kulit Kelantan


Sesi pembentangan kumpulan pada minggu ini dimulakan dengan persembahan Wayang Kulit Kelantan yang dipersembahkan oleh junior Pendidikan Muzik. Persembahan mereka sangat menarik dan walaupun saya kurang memahami bahasa yang digunakan tetapi boleh difahami secara keseluruhannya. Apa yang sangat menarik perhatian saya ialah unsur-unsur komedi yang diterapkan dalam penceritaan Wayang Kulit tersebut. 


Walau bagaimanapun, kadang-kadang saya tertawa bukan kerana isi dialog antara karakter-karakter yang ada tetapi saya geli hati mendengar loghat dan cara Tok Dalang menuturkan dialog tersebut mengikut karakter. Hari ini barulah saya sedar bahawa inilah keistimewaan Wayang Kulit yang membawa kepada perbezaan dengan seni warisan tradisional yang lain. 


Video 1 : Wayang Kulit Kelantan

 
Secara keseluruhannya, pembentangan kumpulan ini sangat menarik dan memuaskan. Penjelasan dan jawapan kepada soalan yang diajukan semuanya berdasarkan kepada fakta atau hasil kajian lapangan kumpulan pembentang. Mungkin jika masa dipanjangkan, kumpulan pembentang boleh menerangkan tajuk ini dengan lebih terperinci dengan sokongan video-video dan gambar-gambar yang diambil semasa menjalankan kerja lapangan. Dengan cara ini, para pelajar akan lebih berminat untuk mendalami Wayang Kulit suatu hari nanti. Sekali lagi saya ingin mengucapkan tahniah kepada kumpulan ini kerana berjaya membuat pembentangan yang begitu menarik sekali. Sekian...

1 comments:

~.:s.h.u.e:.~ on October 30, 2010 at 8:17 AM said...

Saya juga geli hati apabila mendengar dialog yang dicakapkan oleh tok dalang..unik dan mempunyai nilai estetikanya yang tersendiri..~

Post a Comment

 

Blog Pelajar Kumpulan A

Blog Pelajar Kumpulan B

Blog Pelajar Kumpulan C

SMP2252 MARLIN Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template